Den innovative hjertesensoren ECG247 som er utviklet og produsert i Norge er bedre enn utstyret flertallet av verdens sykehus og hjertespesialister bruker for å finne hjerterytmeforstyrrelser viser ny studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal Of Healthcare Engineering.
Lege og PhD kandidat ved Sørlandet sykehus Edvard L Sandberg har i samarbeid med forskere fra bl.a. Oslo universitetssykehus og St. Olavs hospital, sammenliknet hjertesensoren ECG247 med vanlig sykehusutstyr for påvisning av hjerterytmeforstyrrelser (såkalt Holter-undersøkelse eller langtids-EKG). I studien er begge systemene benyttet samtidig hos 150 pasienter over flere dager. ECG247 påviste rytmeforstyrrelser like godt som Holter teknologi, men hadde langt færre feilaktige testsvar (færre falske positive resultater). Dessuten viste studien at ECG247 sensoren oppleves mye enklere og mer behagelig å bruke enn vanlig Holter-utstyr.
ECG247 hjertesensor er utviklet i samarbeid med forskere ved Sørlandet sykehus og Universitetet i Agder. Systemet består av en liten gjenbrukbar sensor som klistres over brystbenet med et spesialplaster. Sensoren kommuniserer med en app på mobiltelefonen og analyserer hjerterytmen i sanntid ved hjelp av kunstig intelligens. Resultatene kan enkelt deles med fastlege eller hjertespesialist. ECG247 er allerede i bruk hos mange fastleger og hjertespesialister i Norge.
Dr. Sandberg forteller at mange har hjerterytmeforstyrrelser uten å vite om det. Hjerteflimmer (atrieflimmer) er den vanligste hjerterytmeforstyrrelsen, og er forbundet med økt risiko for bl.a. hjerneslag, hjertesvikt, demens og tidlig død. Det finnes gode forebyggende medisiner dersom tilstanden oppdages i tide. Internasjonale retningslinjer anbefaler at alle med økt risiko, dvs alle over 75 år og alle over 65 år med tilleggssykdommer (diabetes, høyt blodtrykk, hjertesvikt, tidligere hjerneslag eller annen hjerte- og karsykdom) testes regelmessig for hjerteflimmer. Enkelte yngre med høy risiko bør også testes.
Daglig leder i Appsens AS som har utviklet ECG247, Tord Ytterdahl, håper at studien kan bidra til en større internasjonal lansering av ECG247. Etter over 4 år med utviklingsarbeid er vi stolte av at ECG247 nå er medisinsk sertifisert og tilgjengelig for alle i apotek. Studien bekrefter at ECG247 er pålitelig, nøyaktig og enkel i bruk. Ytterdahl håper at ECG247 ved å oppdage hjerterytmeforstyrrelser tidlig kan være med på å forhindre alvorlige komplikasjoner som hjerneslag. Mange som kjenner på hjertebank av og til kan nå enkelt teste seg selv forteller han.
Les studien her.